Câteva opinii privind etnogeneza românilor (2)

Articolul prezintă o încercare de trecere în revistă a momentelor importante ale genezei poporului român, într-o viziune alternativă față de cea din manuale și în lumina unor informații recente, în bună măsură străine. Întrucât acestea sunt, aproape în totalitate, accesibile utilizatorilor internetului, am indicat la bibliografie doar principalele surse. Având în vedere că atât informațiile cât și comentariile rămân deschise unor amendări viitoare, lucrarea constituie implicit și o invitație la dialog.

Ce este ipoteza Riemann și de ce nu poate fi demonstrată

Prin aceasta se va explica soluţionarea problemei ipotezei Riemann aşa cum a fost ea oficial descrisă1 de E. Bombieri, de la Institutul Matematic Clay şi furnizarea unei argumentaţii realiste pentru aceasta. Scopul este de a lămuri contextul teoretic matematic al problemei şi de a da un răspuns corect la problema ridicată de Riemann, din această nouă perspectivă. Până acum nu au fost decât încercări nereuşite de a demonstra corectitudinea ipotezei, dar s-au folosit aceleaşi premise pentru rezolvarea unei probleme ce are de fapt o altă interpretare. Rezultatul este una din consecinţele fireşti ale unui studiu interdisciplinar personal2 mai amplu ce include rolul matematicii în exprimarea formalizată a realităţii. S-a folosit o abordare teoretică ce lămureşte mai bine formalismul matematic implicat. Soluţionarea problemei, căci nu este o demonstraţie a ipotezei, are un impact major asupra conceptelor matematice elementare cu care se operează în prezent, prin definirea lor mai precisă. Totodată arată că ipoteza Riemann nu are implicaţii în studiul numerelor prime, ci al domeniilor subeuclidiene. Deasemeni este important impactul asupra înţelegerii fizicii în general şi asupra fizicii cuantice în special.

A fost lansat ultimul număr digital al revistei ”Cunoașterea Științifică”, Volumul 2, Numărul 4, Decembrie 2023

postat în: Media 0

Revista Cunoașterea Științifică este o publicație trimestrială din domeniile științei și filosofiei, și domenii conexe de studiu și practică. Cuprins: EDITORIAL Știință sau pseudoștiință?, de Nicolae Sfetcu ȘTIINȚE NATURALE Problems with String Theory in Quantum Gravity, de Nicolae Sfetcu ȘTIINȚE SOCIALE The Adventures of Pinocchio – Education, de Nicolae Sfetcu Conceptele de putere și emergență, de Alexandru Cristian Câteva opinii privind etnogeneza românilor (1), de Dan D. Farcaș Sancțiunile internaționale, măsură suprastatală de coerciție, de Oana Denisa Pătrașcu Persoanele adulte … Citeşte mai mult

Știință sau pseudoștiință?

Știința și pseudoștiința sunt doi termeni adesea folosiți pentru a descrie căutarea cunoașterii și înțelegerii în lume. Deși ambele pot părea similare la prima vedere, ele sunt fundamental diferite în abordarea lor, metodologia și fiabilitatea constatărilor lor. Acest eseu își propune să exploreze distincțiile dintre știință și pseudoștiință, impactul lor asupra societății și importanța gândirii critice în diferențierea dintre ele.

Sesiunea de comunicări științifice ”Ziua cercetătorului şi proiectantului din Romania”

postat în: Media 0

ACADEMIA ROMANA Comitetul Roman de Istoria si Filosofia Stiintei Divizia Istoria Stiintei Intelligence Studies Center for Security and Applied Geopolitics / CSIS&GA I N V I T A Ț I E In ziua de 17 noiembrie 2023 , Ora 10, Divizia Istoria Stiintei Comitetul Roman de Istoria si Filosofia Stiintei din cadrul Academiei Romane si Intelligence Studies Center for Security and Applied Geopolitics / CSIS&GA vor organiza cea de-a II-a sesiune anuala de comunicări științifice de toamnă cu tema Ziua … Citeşte mai mult

Biserica, o realitate mistică și instituțională ca un liant între trecut, prezent și viitor

postat în: Arhiva, Filosofie 0

Istoria omenirii începând cu perioada primară, consemnează în diverse izvoare religioase, culturale, științifice concepte și idei care arată că Biserica are rol misionar și de factor de echilibru spiritual, social adăugându-i-se rolul de sursă de emanație de principii și norme bazate pe slovele dumnezeieștii scripturi precum și din legile nescrise ale tradiției.

Biserica s-a implicat activ în rezolvarea multor conflicte sociale și de altă natură până la cele care țin de confuziile, depresiile și crizele ce apasă asupra psihicului si spiritului credincioșilor.

Toate acestea ne îndreptățesc să apreciem ca Biserica se constituie atât o realitate mistică dar și o realitate instituțională, dualitate asupra căreia doresc să aduc câteva argumente și păreri personale.

1 2 3 4 24

Articolele fără specificarea altei licențe CC au licența CC BY-NC-ND.