Șerban-Dan Predescu, Drd. Relații Internaționale, SNSPA.
Revista intitulată ,,România Occidentală’’ este o revistă de politică externă și relații internționale ce a luat naștere în anul 2022, sub egida Institutului Diplomatic Român. Sub atenta îndrumare a personalului ,,IDR’’și prin colaborarea coducerii acestuia atât cu reprezentanți ai diplomației române cât și cu reprezentanți/ parteneri ai ambasadelor străine la București, revista este un exemplar manual diplomatic, cuprinzând noi strategii care ar trebui abordate atât de România, cât și de aliații noștri în vederea unei rezovlări mai rapide a acestui ,,conglomerat’’ mondial de probleme și insecurități în majoritatea domeniilor și la toate nivelele.
Așadar, Volumul I, prin intermediul celui de al doilea număr, revine în atenția publicului prin amplitudinea și bogăția articolelor, introducând astfel cititorul în lumea politicii externe și a relațiilor internaționale, informațiile fiind expuse în cel mai just și perfect mod posibil. Consiliul Științific, format din reputați diplomați și profesori universitari precum E.S. Bogdan Aurescu, E.S. Nicu Popescu (ministru de externe al Republicii Moldova), E.S. Lazăr Comănescu, E.S. Cristian Diaconescu, E.S. Teodor Baconschi, prof. univ. dr. și director IDR, Liliana Popescu, Alexandrina Cernov (membru de onoare al Academiei Române) sau Iulian Fota (secretar de stat în cadrul MAE și fost director al IDR), conferă și mai multă credibilitate conținutului revistei, la care au contribuit cu mare dăruire și interes profesioniști printre care E.S. Luca Niculescu (fost ambasador al României la Paris, actualmente secretar de stat în cadrul MAE) sau Doru Liciu (șeful Unității Arhive Diplomatice din cadrul MAE).
Societatea contemporană este într-o continuă schimbare, după cum putem vedea în ultimii ani, multitudinea informațiilor fiind din ce în ce mai variată și mai complex de interpretat în vederea asumării unor decizii politico-diplomatice ferme, care să conducă la rezolvare a actualelor probleme globale.
Astfel, revista este structurată pe mai multe capitole (,,Obiectiv de țară: procesul de aderare a României la OCDE’’, ,,A venit timpul ,,aterizării” la realitate”, ,,Românii din Ucraina și războiul” sau ,,Marea Neagră-impactul asupra securității naționale”), fiecare dintre acestea acoperind o vastă gamă de informații cu privire la la anumite evenimente, efectele pe care acestea la au asupra societății civile, asupra structurilor de securitate și apărare ale statelor, dar și asupra decidenților politici. Totodată, interviurile cu ambasadorul Germaniei (E.S. Peer Gebauer) la București și ambasadorul Republicii Moldova (E.S. Victor Chirilă) la București sunt de actualitate, făcându-se referire și lărgindu-se discuția pe tema schimbărilor (economico-financiare și de securitate, în primul rând) la nivel planetar.
În concluzie, există o mulțime de motive pentru ca această publicație să fie studiată cu mare atenție, publicație ce ne aduce mai aproape de toate evenimentele și schimbările ce se produc în acest moment și care, cu certitudine, vor marca o serie de izvoare scrise și nescrise pe întreg mapamondul.
Lasă un răspuns